Frukttårta!

Frukttårtor är väldigt roliga att göra!
Dessutom tycker jag personligen att det är absolut godast!

Denna frukttårta gjorde jag till samma 19-åriga kille som beställde stripptårta nr.2!




(Ursäkta den suddiga bilden, var lite stressad när jag tog denna ;-))

Fyllningen är min hemmagjorda blåbärssylt och min hemmagjorda vaniljcreme!

Någon som vill se ett inlägg om hur spritsar kanske? Lägg gärna en kommentar om det är något särskilt ni vill se mer av här i bloggen!
 

Päron Budapest

Härom dagen var det fika hos svärfar så då gjorde jag Budapest stubbar med päronbitar i (han och svägerskan hade önskat det).

Budapest har en typ av marängbotten som man rullar med en fyllning av grädde och päronbitar i.
Uppe på stubben har jag ringlat lite smält choklad, spritsat lite mer grädde och slutligen pudrat med kaokao.

Fyllningen är valfri. Päron och mandariner är nog vanligast, men man kan ha vilken frukt man vill.







Stripp-tårta Nr.2!

Stripptårtan jag gjorde blev tydligen omtyckt! Det tycker jag är roligt! Ännu roligare är det att jag fick en ny beställning på en liknande tårta, fats med några modifikationer ;-)

Det var en ung kille som fyllde 19 år som ville ha en stripptårta, fast denna gång en tjej-strippa och så skulle det gå i lila.



Tjejen har "grädde" (fast det är icing egentligen) på bysten. Det röda ska föreställa bär... 
Kul med lite annorlunda projekt :-)

Fyllningen är rårörda hallon och hemmagjord vaniljkräm!

Hoppas att den smakade!

Moussetårta!

Till dopet som min svägerska höll för sin minsting hade de beställt moussetårtor.
De ville ha något lättare än vanlig tårta då dem hade smörgåstårtor till middag.

Resultatet;


Nyligen uttagen ur frysen. Två lager...


...jordgubbsmousse (gjord på färska jordgubbar) och överst vitchokladmousse (denna valde jag att lämna kvar lite lite chokladbitar i, för att få mer smak av den vita chokladen)


Överst ett tunnt tunnt lager av jordgubbsgelatin. Inte gott med för mycket gelatin.


Till sist dekorerar man med rosorna!

TIPS! Glöm inte att ta bort gelén som runnit, som jag gjorde här. Blir så mycket snyggare när man gjort det ;-)

En "lättare" tårta!

Att göra en ros!

Jag har gjort några tårtor på sistone och jag ska visa dem alla. Men först tänkte jag visa hur jag gör rosor...

Här är en lista på vad man behöver (utan inbördes ordning);


1. (Sockerpasta-) Kavel
2. En skål med vatten (använder jag istället för matlim)
3. Skumplatta
4. Bollvertyg
5. Ett spetsigt vertyg (mest för att hjälpa mig att lyfta bladen när dem är så tunna)
6. Blompasta (Blandas med sockerpastan, om man nu använder det, för att stabilisera pastan)
7. Formställning (eller vad man vill kalla det, där kan man sätta blommorna så de kan torka)
8. Ros-utstickare

Kavla ut pastan (blompasta/sockerpasta blandat), inte för tunnt, ca 4 mm.
Stick ut två blommor med utstickaren (till EN ros). Rulla en liten "kon" av pastan, den ska utgöra knoppen i mitten av blomman.
De utstuckna blomformerna ska tunnas ut. Lägg en på skumplattan, tunna ut bladen med hjälp av bollverktyget.


För bollverktyget längs kanterna, utifrån och in mot mitten. (Jag brukar även tunna ut lite inne på bladet i mitten)
Gör detta på alla bladen.
Sätt sedan knoppen i mitten, fukta lite lite undertill så den står på plats i mitten. För upp bladen mot motten, ta vartannat blad.
Gör samma prcedur med den andra utstuckna blomman. Glöm inte att fukta (väldigt lite) ner till på blombladen, så att de fastnar.


Till vänster en blomma med ett lager, till höger en färdig ros.


Så här blev resultatet :-)

Var denna steg-för-steg förklaringen bra? Eller saknar ni något?


Nalletårta!

Vår minsta dotter fyllde ju 1 år förra helgen. Detta här var den andra tårtan.
Hade ett litet bekymmer då den började svettas litegrann. Men det löste sig :-)

Fyllningarna var Päronmousse och vitchoklad ganaché. Tårtbotten är min egna. Jag kommer att lägga ut det receptet snart!



Det var bara andra gången jag gjorde en nalle, men känner redan att denna blev lite bättre än förra!
Men den är inte perfekt än...

Har några tårtbeställningar på g. Några som ska ut nästa vecka och en beställning till helgen, så det kommer att komma en del uppdateringar!

Att bygga tårta!

Här kommer tutorialen som jag tidigare lovat!
Trodde jag skulle kunna lägga ut den tidigare eftersom jag är pappaledig, men jag har väldigt mycket att göra hela tiden! Trodde inte att man var så upptagen när man var föräldraledig, men det är fullt ös iaf :-)

Här kommer den iaf!

Blåbärstårta!
 


Till denna tårtan kokade jag upp egen blåbärssylt! Enkelt men riktigt gott!
Frysta blåbär och syltsocker, som ska koka upp!
I bakgrunden ser ni tårtbottnen som jag förberett.


Dela tårtbottnen. Jag har köpt ett verktyg som gör det mycket lättare!
Ta överdelen av tårtbottnen och lägg längst ner, med ovandelen upp mot mitten om man säger.


Lägg på blåbärssylten så den täcker hela bottnen. Det gör inget om det går ut över kanterna.


Lägg på nästa lager!


Nästa lager, hemmagjord vaniljkräm, spritsar jag på. Jag har enbart spacklat förr, men har upptäckt att folk generellt vill ha lite mer fyllning i tårtorna. Så då är det bättre att spritsa!


Lägg på locket


Till sist spacklar man hela tårtan för att den inte ska torka medan den står i kylen. Allt detta kan man, med fördel, göra dagen innan den dekoreras. Jag föredrar att göra det dagen innan för att tårtan ska få stå till sig lite, den blir godare då. Men det är ju förstås inte alltid man hinner det. Man kan ju även göra allt samma dag!

Jag har spacklat den med vaniljkräm här, man kan även spackla med grädde eller smörkräm om man vill.
Helst inte grädde om man ska lägga på ett lock av sugarpaste. Då kan den börja "svettas".



Slutresultat! Spritsad med blåbärsgrädde och blåbär uppe på. Jag var lite orolig för att det skulle bli för mycket blåbär, men jag blev nöjd med resultatet. Det verkade även gästerna bli.
Tyckte det var lite roligt att allt gick i samma färgton :-)

Var detta en bra "tutorial"? Eller saknade ni något? Något annat ni vill se?

Denna tårtan var till min dotters ett-årsdag. Gjorde även en annan tårta som jag ska visa er.

Kom ihåg att njuta av det goda i livet! :-)

RSS 2.0